Händelsearkiv

Välkommen till Mikaelskolan!

Anmälan till Mikaelskolans klass 1 inför hösten 2018 sker liksom de senaste åren via Raseborgs stad via samma elektroniska blankett som används vid anmälan till skolgång i kommunens skolor. Anmälningstiden pågår under perioden 22.1-4.2.2018. Vårdnadshavare till barn som blir läropliktiga under år 2018 får per post hem ett brev med information om hur anmälningen går till. Vårdnadshavare som inte senast under vecka 4 fått ett sådant brev ombeds kontakta Charlotte Hellman på Raseborgs stads bildningskansli, tfn 019 289 2141.

Öppet hus i februari!

Vi välkomnar alla intresserade att komma och bekanta sig med vår skola och barnträdgård lördagen den 3 februari kl. 10-14! Vi erbjuder möjlighet att ta del av pedagogisk information, att gå på café och se elevuppträdanden.

Välkomna!

Treornas julbord

Fredagen den 15 december kl. 13-17 har klass tre ett litet julbord uppställt i gula huset. 

Vi säljer rödbetsblastsalt och rödbetssurkål av rödbetor från vår egen trädgård och ekollonchokladkex som eleverna själva har bakat från ekollonmjöl de själva har lagat.

Till salu finns även Backers ekologiska smördegsplattor för jultårtor 10 e/ 650g. Dessa kan förhandsbeställas från mikaelskola2015(at)gmail.com senast onsdagen den 13 december och sedan avhämtas från julbordet.

Välkomna!

Hälsar Mikaelskolans klass 3

Ekenäs julmarknad 9-10.12.2017

Vi finns på Ekenäs julmarknad inkommande veckoslut, den 9-10 december! Vi säljer bl.a. tomtegröt, jullådor och hantverk. Du tittar väl förbi?

Vi firar advent!

Mikaelskolan firar advent i ladugården söndagen den 3 december kl. 17.00. Barnen får gå i en granspiral och tända ett eget adventsljus. Alla föräldrar är varmt välkomna att komma och inleda adventstiden i en stämningsfull atmosfär!

Välkomna på föreningens höstmöte!

Styrelsen önskar alla föreningsmedlemmar välkomna på föreningens höstmöte onsdagen den 22 november kl. 18.00. Vi behandlar bl.a. budget och verksamhetsplan för kommande år och väljer nya medlemmar till styrelsen. Detta är en fin chans för er att påverka föreningens framtid, så passa på att göra era röster hörda!

Vi firar lyktfest!

Torsdagen den 9 november lyser vi upp årets mörkaste tid med vår traditionsenliga lykfest!

Lyktfesten firas till minne av helgonet Martin av Tours, grundare av många kloster och ihågkommen för sin godhet och medmänsklighet. Under medeltiden räknades Martinshelgen som en av höstens största fester och firades under tre dagar. Enligt en gammal sed gick barnen sjungande genom gatorna med tända lyktor i höstmörkret. Den seden har steinerskolorna tagit upp.

Praktisk information för skolans föräldrar:

Lyktfesten börjar kl. 17.30. Vi önskar att ni inte parkerar på skolgården, eftersom bilar kan vara i vägen för lykttåget! Inledningsvis samlas alla vid gula huset, där rektorn säger några inledande ord. Därefter går eleverna klassvis i lykttåget, varefter klass 2 visar upp Martinsspelet och föräldrar och elever bjuds på martinsbröd och varm saft. Kom ihåg att ta egen mugg med!

Vi önskar er välkomna!

Vinterväder

Mikaelskolans hösttalko som var planerat till lördagen den 28 oktober inhiberades på grund av det plötsliga väderomslaget. Så här såg det ut på skolgården den 26 oktober:


Pulkorna plockades fram och snögubbarna tog form rekordtidigt i år!

Svenska Yle uppmärksammade vår skolmat!

Svenska Yle besökte oss för att diskutera vår närproducerade skolmat, något som vi är väldigt stolta över att kunna lyfta fram!

Artikeln finns här!

En lyckad höstlördag på Västerby gård

Sista lördagen i september ordnade vi Mikaelimarknad och Öppet hus på Västerby gård. Vi tackar alla som bidrog till ett fint evenemang!

Mikaelimarknad och Öppet Hus på Rosengården

Vår traditionsenliga Mikaelimarknad går av stapeln lördagen den 30 september kl. 10-14.30. Marknaden kombineras med Öppet Hus på vår barnträdgård Rosengården. Nu finns en fin chans att komma och bekanta sig med hela vår verksamhet här på Västerby gård! Vi erbjuder programpunkter för alla åldrar; allt från mete och ponnyridning till café, snabblotteri och försäljning av hantverk och skördeprodukter. Kom gärna också och se vårt Mikaelspel som framförs av elever i Mikaelskolan kl. 12.15!

Välkomna!

Klass 7 i Norge

Klass 7 besökte Soleggen i Norge i början på september! Så här såg det ut så:

Skolstarten närmar sig

Barnträdgården Rosengårdens verksamhet har kört igång på Västerby gård, och snart är det även dags för Mikaelskolans del! Höstterminen inleds tisdagen den 15 augusti kl. 10.00. Vi önskar alla nya elever och föräldrar välkomna till föreningen, och alla övriga välkomna tillbaka!

Händelserik majmånad!

Det är maj och vi är på slutrakan inför sommarlovet! Under denna månad åker alla klasser iväg på utflykter eller klassresor både till närliggande platser och från skolan sett mer avlägsna! Niornas klassresa till München, femmornas olympiaddeltagande i Esbo, Stafettkarnevalen, Vikingabyn i Rosala och cykeltur i Ekenäs är några av destinationerna.

Så här har det sett ut på några av skolans klassresor/utflykter tidigare år:


I Norge år 2014


På Island år 2015


På Öuddens Arboretum på Skåldö år 2016

Intagning och inskrivning till klass 1

Vi välkomnar alla blivande elever i klass ett och deras föräldrar till Mikaelskolan. Vi har två viktiga tillfällen i vår:

Intagning - tisdag 21 mars kl. 16 eller 17

De anmälda barnen och deras föräldrar kommer till skolan enligt överenskommen tid. Barnen får i små grupper pröva på några skoluppgifter medan föräldrarna får information om pedagogiken, skolgången samt föräldrauppgifter. Ställ gärna frågor!

Inskrivning - onsdag 10 maj kl. 17

Barnens namn skrivs in i Mikaelskolans bok. Därefter får barnen höra en saga av sin blivande klasslärare, medan föräldrarna får en kort respons på intagningen, som barnen var med om i mars.

Välkomna!

Välkomna på föreningens vårmöte!

Föreningens vårmöte går av stapeln tisdagen den 25 april kl. 18.00. Före mötet inviger vi vårt nya föreningskök kl. 17.00. Alla föreningsmedlemmar önskas varmt välkomna!

Välkomna på klass 8:s föreställning "Den girige"!

Mikaelskolans klass åtta framför en moderniserad version av Moliéres pjäs "Den girige" på Karelia i Ekenäs onsdag 15.3 och torsdag 16.3 kl. 19.00 båda dagarna. Biljettpriset är 5 euro.

Pjäsen handlar om Harpagon som är en rik men snål man som inte vill att andra ska veta hur mycket pengar han har. Han har två barn och en massa betjänter som enligt Harpagon är ute efter hans pengar. Hans barn, Elise och Cleante, har kärlekstrubbel och att Harpagon har helt andra idéer om kärlek och äktenskap gör det inte bättre.

Välkomna!

Utställning på Galleri Perspektivet

Under vecka 7 och 8 har föreningen utställning på Galleri Perspektivet i Ekenäs bibliotek! Välkomna att ta del av elevarbeten och att få information om föreningen! Nedan några smakprov från utställningen:

Anmälan till Mikaelskolans klass 1

Anmälan till Mikaelskolans klass 1 sker sedan ifjol via Raseborgs stad på en blankett (Elevanmälan för blivande åk 1) som finns tillgänglig på Raseborgs stads hemsidor: http://www.raseborg.fi/grundskola/blanketter. På blanketten kryssas i alternativet om annan skola. Information om anmälan till klass 1 skickas hem från Raseborgs stad till alla föräldrar med förskolebarn.   Anmälan är öppen 30.1–19.2.2017, och blanketten returneras till bildningskansliet på Nils Grabbegatan 5, 10300 Karis/Charlotte Hellman. Bildningskansliet förmedlar uppgifterna till oss på Mikaelskolan efter att anmälningstiden gått ut. Vid frågor om anmälningen, kontakta Charlotte Hellman på bildningskansliet på charlotte.hellman(at)raseborg.fi

Intagningen till Mikaelskolan sker 21.3.2017 och inskrivningen 10.5.2017. Närmare information om intagning och inskrivning till Mikaelskolan ges senare i vår.

Klass 9 på Ekenäs filmfest

Mikaelskolans klass 9 har caféverksamhet under Ekenäs filmfest 20-22.1.2017!
Fredag 20.1 kl. 19-22 på Karelia
Lördag 21.1 kl. 10-13 på Naturum
Lördag 21.1 kl. 11-14 på Karelia
Söndag 22.1 kl. 10-13 på Naturum
Intäkterna går till klass 9:s klasskassa. Välkomna att besöka oss där!

God Jul!

Eleverna i Mikaelskolan har jullov 23.12.2016-8.1.2017. Kansliet är stängt 23.12.2016 och under mellandagarna.

Vi önskar alla en God Jul!

Lyktfest

En torsdag i november firade vi lyktfest på Mikaelskolan! Det var ett stämningsfullt tillfälle med många vackra lyktor som lyste upp i höstmörkret. Vi tackar alla elever och föräldrar som deltog!

Köksbygget uppmärksammat i media

Mikaelskolans och Rosengårdens köksbygge har uppmärksammats i media, av bl.a. Svenska Yle!

Här kan ni läsa mera!

Taklagsfest!

Föreningens köksbygge framskrider i raskt tempo, och vi har redan kunnat fira taklagsfest!

Plats för skolkök

Även under sommaren råder aktivitet på Mikaelskolan! Här tas asfaltplanen vid Ladugården bort för att göra plats för vårt nya skolkök, som börjar byggas inom kort: