Händelsearkiv

Välkomna på klass 8:s föreställning "Den girige"!

Mikaelskolans klass åtta framför en moderniserad version av Moliéres pjäs "Den girige" på Karelia i Ekenäs onsdag 15.3 och torsdag 16.3 kl. 19.00 båda dagarna. Biljettpriset är 5 euro.

Pjäsen handlar om Harpagon som är en rik men snål man som inte vill att andra ska veta hur mycket pengar han har. Han har två barn och en massa betjänter som enligt Harpagon är ute efter hans pengar. Hans barn, Elise och Cleante, har kärlekstrubbel och att Harpagon har helt andra idéer om kärlek och äktenskap gör det inte bättre.

Välkomna!

Utställning på Galleri Perspektivet

Under vecka 7 och 8 har föreningen utställning på Galleri Perspektivet i Ekenäs bibliotek! Välkomna att ta del av elevarbeten och att få information om föreningen! Nedan några smakprov från utställningen:

Anmälan till Mikaelskolans klass 1

Anmälan till Mikaelskolans klass 1 sker sedan ifjol via Raseborgs stad på en blankett (Elevanmälan för blivande åk 1) som finns tillgänglig på Raseborgs stads hemsidor: http://www.raseborg.fi/grundskola/blanketter. På blanketten kryssas i alternativet om annan skola. Information om anmälan till klass 1 skickas hem från Raseborgs stad till alla föräldrar med förskolebarn.   Anmälan är öppen 30.1–19.2.2017, och blanketten returneras till bildningskansliet på Nils Grabbegatan 5, 10300 Karis/Charlotte Hellman. Bildningskansliet förmedlar uppgifterna till oss på Mikaelskolan efter att anmälningstiden gått ut. Vid frågor om anmälningen, kontakta Charlotte Hellman på bildningskansliet på charlotte.hellman(at)raseborg.fi

Intagningen till Mikaelskolan sker 21.3.2017 och inskrivningen 10.5.2017. Närmare information om intagning och inskrivning till Mikaelskolan ges senare i vår.

Klass 9 på Ekenäs filmfest

Mikaelskolans klass 9 har caféverksamhet under Ekenäs filmfest 20-22.1.2017!
Fredag 20.1 kl. 19-22 på Karelia
Lördag 21.1 kl. 10-13 på Naturum
Lördag 21.1 kl. 11-14 på Karelia
Söndag 22.1 kl. 10-13 på Naturum
Intäkterna går till klass 9:s klasskassa. Välkomna att besöka oss där!

God Jul!

Eleverna i Mikaelskolan har jullov 23.12.2016-8.1.2017. Kansliet är stängt 23.12.2016 och under mellandagarna.

Vi önskar alla en God Jul!

Vi firar advent!

Mikaelskolan firar advent i ladugården söndagen den 27 november kl. 17.00. Barnen får gå i en granspiral och tända ett eget adventsljus. Alla föräldrar är varmt välkomna att komma och inleda adventstiden i en stämningsfull atmosfär!

Föreningens höstmöte

Föreningens höstmöte går av stapeln tisdagen den 22 november kl. 18.00 i ladugården på Västerby Gård! Alla föreningsmedlemmar är varmt välkomna!

Lyktfest

En torsdag i november firade vi lyktfest på Mikaelskolan! Det var ett stämningsfullt tillfälle med många vackra lyktor som lyste upp i höstmörkret. Vi tackar alla elever och föräldrar som deltog!

Krattningtalkot på Mikaelskolan

Vi tackar alla föräldrar och elever som deltog i vårt krattningtalko lördagen den 29 oktober! Tack vare er har vi nu en mycket mer trivsam gård!

Köksbygget uppmärksammat i media

Mikaelskolans och Rosengårdens köksbygge har uppmärksammats i media, av bl.a. Svenska Yle!

Här kan ni läsa mera!

Taklagsfest!

Föreningens köksbygge framskrider i raskt tempo, och vi har redan kunnat fira taklagsfest!

Ett lyckat evenemang

Vi tackar alla som på ett eller annat sätt deltog i vår Mikaelimarknad/Öppet Hus lördagen den 1 oktober! Tack vare er blev det ett mycket lyckat evenemang!

Välkomna till Mikaelskolan och Rosengården på Mikaelimarknad och Öppet Hus!

Mikaelskolans årliga Mikaelimarknad samkörs i år med Öppet Hus på Rosengården, då både skolan och barnträdgården äntligen finns samlade på Västerby Gård! Vi önskar alla varmt välkomna på ett besök till oss lördagen den 1 oktober kl. 10-14.30! Vi har programpunkter för alla åldrar - vi säljer skördeprodukter, har caféverksamhet och snabblotteri samt ponnyridning och mete för de minsta.  Natural Building Company, som bygger vårt nya föreningskök, finns även på plats och ordnar verkstäder om lerrappning och berättar om ekologisk byggnadteknik. Detta är också ett fint tillfälle att komma och bekanta sig med Rosengårdens fina, nyrenoverade utrymmen! Välkomna!

Skolstart

Barnträdgården Rosengårdens verksamhet har kört igång på Västerby gård, det nya köksbygget för skolan och barnträdgården pågår för fullt och vi är så småningom redo att sparka igång höstterminen även för skolans del!

Första skoldagen, 16.8.2016 kl. 10.00,  inleds med upprop utanför högstadiehuset.

Välkomna!

Plats för skolkök

Även under sommaren råder aktivitet på Mikaelskolan! Här tas asfaltplanen vid Ladugården bort för att göra plats för vårt nya skolkök, som börjar byggas inom kort:

Klassutflykter i maj

Maj är en tid då klasserna passar på att göra utflykter, både till närliggande platser och, från skolan sett, mer avlägsna! Energilaboratoriet i Tenala, Tammerfors för olympiaddeltagande, Vikingabyn i Rosala och Öuddens arboretum på Skåldö är några av destinationerna.

Nedan klass 1 och 2 på Öuddens arboretum:

Vår på Mikaelskolan

Nu börjar vi se fler och fler tecken på att sommarlovet inte är långt borta! Här nedan jobbar klass 2 aktivt i skolans trädgårdsland och förbereder sig inför det kommande läsåret, då klassen som treor lär sig mera om hur bonden arbetar:

Intagning av nya elever till klass 1

Vi välkomnar alla blivande elever i klass ett och deras föräldrar till Mikaelskolan. Vi har två viktiga tillfällen i vår:

Intagning - onsdag 16 mars kl. 16, 17 eller 18

De anmälda barnen och deras föräldrar kommer till skolan enligt överenskommen tid. Barnen får i små grupper pröva på några skoluppgifter medan föräldrarna får information om pedagogiken, skolgången samt föräldrauppgifter. Ställ gärna frågor!

Inskrivning - onsdag 11 maj kl. 17

Barnens namn skrivs in i Mikaelskolans bok. Därefter får barnen höra en saga av sin blivande klasslärare, medan föräldrarna får en kort respons på intagningen, som barnen var med om i mars.

Alla familjer som anmält sitt barn till klass 1 inför hösten 2016-2017 får närmare information hem per post.

.

Välkomna på Vårmöte!

Styrelsen önskar alla föreningsmedlemmar varmt välkomna på föreningens VÅRMÖTE onsdagen den 27 april kl. 18.00 i Mikaelskolans ladugård. Där behandlar vi bl.a. stadgeenliga ärenden och förändringsprocessen på Västerby gård i och med köksbygget och Rosengårdens kommande flytt.

Detta är en fin möjlighet för er alla att komma och påverka föreningens framtid, så kom med och passa på att göra era röster hörda!

Välkomna!

Välkomna på klass 8:s skådespel Peter Pan på Karelia!

Välkomna på konsert med bl.a. Mikaelskolans elever!

Klass 6 ordnar föräldrafest

Observera att platsen ändrat, och att festen istället hålls i Mikaelskolans ladugård kl. 18.00! Välkomna!

Världslärarmötet i Dornach 28.3-2.4.2016

Delar ur Mikaelskolans kollegium packar väskorna och åker iväg till Dornach i Schweiz för att delta i det 10:e världslärarmötet i Goetheanum efter påsk. Temat för mötet i år är att Övervinna motstånd. Mod till ett fritt spirituellt liv.

Anmälning till Mikaelskolan

De senaste åren har vårdnadshavaren kunnat anmäla sitt barn direkt till Mikaelskolan inför kommande hösttermin. Rätten att fatta beslutet att anvisa närskola ligger dock hos kommunen. Detta enligt 6 § 2 momentet i lagen om grundläggande utbildning.

I fortsättningen fattas beslutet om antagandet till närskola av staden Raseborg, trots att Steinerpedagogikens Vänner i Västnyland är utbildningsanordnare för Mikaelskolan och Rosengården.

När staden Raseborg skickar den årliga informationen om anmälning till skolan till vårdnadshavarna finns nu möjlighet att anmäla sitt barn till Mikaelskolan elektroniskt
på samma blankett.

Anmäl alltså inte er blivande förstaklassist direkt till Mikaelskolan, utan via stadens
blankett. Vi kommer att fortsättningsvis ha intagning och inskrivning i skolan.

Öppet Hus

Kom och besök Mikaelskolan på Öppet Hus lördagen den 6 februari kl. 10-14! Detta är ett utmärkt tillfälle att komma och bekanta sig med oss och ställa frågor om vår verksamhet! Hoppas vi ses då!

Vi finns på Ekenäs julmarknad 12-13.12.2015!

Mikaelskolan finns som vanligt på Ekenäs julmarknad 12-13 december! Vi säljer bl.a. gröt, jullådor och pepparkakdeg samt handstöpta ljus! Nytt för i år är gulaschgryta och morotslåda.

Välkomna att besöka oss där!

Klass 5 och 9 hjälper flyktingarna

Några av Mikaelskolans klasser har gjort en insats för flyktingarna i Raseborg!